top of page
Yazarın fotoğrafıOcak Yılmaz Partners Hukuk

CEZA YARGILAMASINDA ZORLA GETİRME


ZORLA GETİRME NEDİR ? 


Zorla getirme, beyanının alınmasının soruşturma ve kovuşturma açısından önemli olan bir kişinin gerektiğinde zor kullanılarak kolluk aracılığıyla yetkili adli makamların önüne getirilmesidir.

 

Zorla getirme kararı verilirken kararda belirli bir gün belirtilebileceği gibi gün belirtmeksizin getirilmesine de karar verilebilir.

 

İHZAR MÜZEKKERESİ NEDİR ?


Uygulamada zorla getirme kararına ilişkin adli makamlar tarafından yazılan yazıya ihzar müzekkeresi de denmektedir.

 

Zorla getirme tedbiri kişilerin özgürlüğünü kısa süreliğine de olsa sınırlandırıcı bir işlemdir. Dolayısıyla zorla getirme kararı verilebilecek olan durumlar kanunda sayılmıştır.

 

KİMLER HAKKINDA ZORLA GETİRME KARARI VERİLEBİLİR ?

 

Çağrıya rağmen yetkili adli makama gelmeyen şüpheli veya sanık hakkında zorla getirme kararı verilebilmektedir. CMK m. 145’e göre şüpheli veya sanık, ifadesi alınmak veya sorgusu yapılmak için çağrı kağıdı ile çağrılması gerekmektedir. Çağrı kağıdında çağrılma nedeni açıkça belirtilir ve gelmezse zorla getirileceği yazılır.

 

Hakkında yakalama emri düzenlenmesi veya tutuklama kararı verilmesi için yeterli nedenler bulunan şüpheli veya sanıklar hakkında veya çağrı kağıdı ile çağrıldığı halde gelmeyen kişiler hakkında zorla getirme kararı verilebilir. Buna göre yalnızca şüpheli veya sanık hakkında değil çağrı kağıdına rağmen gelmeyen tanık, bilirkişi, mağdur veya şikayetçi hakkında da zorla getirme kararı verilebilmektedir.

 

ZORLA GETİRME KARARI NASIL UYGULANIR ?

 

Zorla getirme kararında açıkça kişinin kim olduğu, kendisiyle ilgili varsa suçu ve zorla getirme nedenleri belirtilir.


Zorla getirme kararı ile çağrılan şüpheli veya sanık derhal, olanak bulunmadığında yol süresi hariç en geç yirmidört saat içinde çağıran hâkimin, mahkemenin veya Cumhuriyet savcısının önüne götürülür ve sorguya çekilir veya ifadesi alınır. Zorla getirme hâkim, mahkeme veya Cumhuriyet savcısı tarafından, sorguya çekilmenin veya ifade almanın sonuna kadar devam etmektedir.

 

Cumhuriyet Savcısı da çağrıya uymayan şüphelinin ifadesinin alınabilmesi için CMK 162. maddesi gereğince sulh ceza hakiminden zorla getirme kararı verilmesini isteyebilmektedir. Yargıtay bu hususta zorla getirme kararı ile yakalama emri düzenlenmesini aynı nitelikte değerlendirmektedir.[1]


Av. Arb. Cevdet YILMAZ



[1] Yargıtay 4. Ceza Dairesi 11.10.2006 tarihli 2006/7064 E., 2006/15110 K. Sayılı kararı



231 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page